Přídavná jména

Vydáno dne 07.08.2008

Přídavná jména slouží ke specifikaci, k určování, k odlišování. S podstatnými jmény se shodují v rodě a čísle.



Přídavná jména (adjetivos)

Jak již bylo v úvodu řečeno, přídavná jména nám pomáhají udělit vlastnost jménům podstatným, nějak je odlišit, vymezit, apod. Stejně jako v češtině platí shoda v rodě a čísle. Pád se ve španělštině neurčuje. Mohou být zakončena různě a mohou nastat případy, kdy se shodují s podstatnými jmény (el checo čech - checo český). Pojďme se podívat, jak vypadají, jak se mění a jak je správně určíme.

*Nutnou podmínkou pro přechylování je, že samohláska předcházející písmenu N musí být znělá (án), v opačném případě k přechylování nedochází.

Všechna tato přídavná jména můžeme přechýlit (proces, kdy měníme rod mužský na ženský a naopak), a to pomocí tradiční koncovky ženského rodu -A

Přídavná jména obyvatelská

Množné číslo

Při tvoření množného čísla se opíráme o znalost tvorby plurálu podstatných jmen, čili

U slov zakončených na -Z musíme při tvoření množného čísla pamatovat na zachování výslovnosti /θ/. Proto se Z bude měnit na C

feliz - felices, andaluz - andaluces

Shoda v rodě a čísle

Je nutné dodržovat shodu, přídavné jméno musí mít stejný rod a číslo jako podstatné. Je to především proto, abychom mohli věděli, které podstatné jméno je tím přídavným rozvito a určuje ho.

en hombre feliz x el hombre felizes
la mujer vieja x la mujer viejo

Allí están autos y motos.
Vamos a revisarnos las rápidas.

Támhle jsou auta a motorky. Jdeme si prohlédnout ty rychlejší. Myslíme tím motorky - LAS rápidAs, protože v první větě mluvíme o autech (LOS AUTOS) a motorkách (LAS MOTOS), v druhé větě poznáme, o který stroj se jedná díky přídavnému jménu, které je v tomto případě v ženském rodě.

Zkracování přídavných jmen

Některá přídavná jména mohou být zkracována o koncovku

 

 

Přepis bublinkové nápovědy: