Rok 2009

Vydáno dne 19.01.2009

Tak a už je to téměř jedno pololetí, dlouhých šest měsíců, co tyto stránky existují. Co se za tu dobu na tomto webu událo, jaká je jeho návštěvnost a jaká překvapení tu nyní, na počátku nového roku, na Vás čekají? Více se dotete v tomto článku, který vychází s menším zpožděním, přesto přináší spoustu novinek.



Počet článků

Od počátku tohoto projektu bylo vydáno 144 článků, včetně tohoto. Na to, že ani zdaleka nebyla obsažena veškerá gramatika, je to celkem slušné číslo, ale stále je co dohánět. Neustále tu budou přibývat nové a nové články. Zároveň děkuji všem pozorným, kteří nacházejí mé chyby, a upozorňují mne. Děkuji :)

Nový vzhled

Jak jste si jistě všimli, naše stránky jsou oblečeny do nového pláště. Zpočátku se může jevit trochu temně a tajemně, ale doufáme, že na Vás nebude mít nepříznivý vliv.

Návštěvnost

Svojí návštěvností se nemůžeme rovnat jiným sesterským webům, i přesto to není tak zlé. Od oficiálního spuštění těchto stránek jsme k 1.1.2009 zaznamenali 9 053 návštěv, z toho největší počet návštěvníků byl 7.října, kdy hodnota dosahovala 147 osob. Průměrný počet návštěv za den čítá 74 osob.

DELE

Myslím, že nemusím moc představovat DELE diplomy. Rád bych ovšem podotkl, že jsem navázal kontakt a prosil o povolení k využití některých materiálů starých testů zde, na španělštině zdarma. Odpovědí mi ale bylo, že v současné době sama instituce řeší tento problém s autorskými právy a že jakmile se dojde k nějakým výsledkům, kontaktují mne. Je to už tři měsíce a zatím stále nic. Uvidíme.

Výslovnost dle IPA

Do nedávné doby byla výslovnost psaná českou verzí, tedy například výslovnost "ch" byla /č/. Nyní nastaly změny. Staré články byly aktualizovány a v těch nových už bude psaná rovnou nová výslovnost se znaky dle mezinárodních rámců (pro to "ch" např.//. Pro přehled je ZDE tabulka s fonetickou abecedou.

Slovník online

Díky autorům Help For English bylo španělštině poskytnuto mimo jiné i místo pro vytváření databáze online slovníku. Prozatím není vše ještě v závěru, ale už sem tam můžete při zadání slova nalézt jeho překlad. Slovník bude v prvních fázích ryze překladový, s postupem času by se měl změnit ve výkladový.

Rubrika "Četba"

Nově je také otevřena rubrika Četba. Tam naleznete jak originální španělské texty, tak zjednodušené verze, nebo verze určené pro výuku. Tato rubrika se bude zaplňovat zatím jen velmi pomalu.

Rubrika "Maturita"

Zároveň, na přání mnohých z Vás, byla nově otevřena i rubrika Maturita. Tam budete moci naleznout zpracované maturitní otázky jednak v češtině, jednak ve španělštině, a to na ta nejčastější témata, se kterými se u maturity z tohoto krásného jazyka můžete setkat. Materiály můžete pochopitelně využít i pro studia k získání diplomů DELE či státních zkoušek.

Nové autorky

Je mi ctí představit také nové dvě autorky článků, Terezu Absolonovou, studentku Filozofické fakulty v Ostravě, kde studuje obory anglická filologie a španělská filologie. Druhou osobou je Lucie K....., která momentálně studuje ve Francii poslední ročník střední školy. Pro naše stránky to bude velký přínos, neboť jejich znalosti dalece převyšují ty mé.

Mnoho úspěchů!

Dodatečně bych chtěl také popřát všem návštěvníkům španělštiny zdarma mnoho štěstí, zdraví, pohody, lásky a úspěchů (nejenom při studiu španělského jazyka). Přání není jenom ode mne, ale zároveň i od nových dvou spoluautorek a vlastně od celého týmu, který se podílí na tvorbě a rozvoji všech jazykových odnoží, které tu již máme.

Přepis bublinkové nápovědy: