Vánoce ve Španělsku

Vydáno dne 23.12.2021

Vánoční svátky ve Španělsku mají jiný ráz než u nás. Neslaví se 2. svátek vánoční, ale zase naopak je velmi významným dnem 6. leden a Tři králové. Podrobnější popis zde.



Navidad

El 22 de diciembre

Ačkoli se nejedná o sváteční den, pro Španělsko je přesto výjimečné. Jedná se o den día del Sorteo de la Lotería de Navidad. Tento den tahají děti z osudí číslice celonárodní loterie a každý doufá, že mu padne jackpot. Číslice děti zpívají nahlas. Jedná se o nejstarší loterii na světě, která nebyla přerušena ani občanskou válkou 1936–1939, ani režimem diktátora Franca. Losy si většinou lidé kupují ve skupinách a ve skupinách také vyhrávají, proto je vítězů opravdu mnoho. Hlavní cena se nazývá “El Gordo” a pod tímto názvem můžeme někdy nalézt i označení celé loterie. Kupující si mohou dát náhodná čísla nebo si zvolit vlastní pětici.

Cupon2021

El 24 de diciembre

Jedná se o Štědrý večer – la Noche de Navidad. Stejně jako u nás se schází celá rodina, i více rodin, aby spolu povečeřeli u jednoho stolu. Nejedná se obvykle o obyčejnou večeři, ale opravdovou hostinu, plnou rozmanitých jídel – předkrmů, tapas, polévky, hlavních chodů (různé druhy masa) až po velké množství zákusků, cukroví (velmi typickým je bílý nugát či turecký med – mandle v medu se šlehanými vejci, nazývaný turrón), dortů a dezertů. Jedná se o opravdu rodinnou záležitost. V této době je již vyzdoben vánoční stromeček a v některých rodinách visí na krbu ponožky. V mnohých rodinách je také postavený betlém.

Turrón

El 25 de diciembre

Protože je Španělské království stále ještě velmi katolicky založené, svátky se dodržují více než u nás, a tak 25. prosince, tzv. el Día de Navidad. Tentokrát se jedná o hostinu v podobě oběda. Opět se jí velmi štědře a na stole se objevuje nepřeberné množství jídel, zákusků a občerstvení. Pod vlivem globalizace a vlivu angloamerického světa se tento den dávají v některých rodinách dárky a nosí je, obdobně jako ve Francii, Papa Noel. Kromě tohoto vlivu má předávání dárků i jiné důvody – děti si mohou dárky užít během celých Vánoc, protože nechodí do školy. Rodinní příslušníci se po tomto dni povětšinou zase vracejí domů a po novém roce už se nesejdou.

La cena o la comida de Navidad

El 31 de diciembre

Silvestr – španělsky la Nochevieja, jako v mnohých dalších zemích, již není rodinnou oslavou, ale příležitostí uvítat přicházející rok se svými přáteli. Španělé se scházejí v klubech, na párty, ve městech, v soukromí a popíjejí a baví se. Mají však jednu specialitu, která se nazývá las doce uvas neboli dvanáct bobulí štěstí. Těsně před půlnocí, když začnou odbíjet hodiny půlnoc (většinou běží v televizi madridské hodiny na Plaza Mayor), sní s každým odbitím hodin jednu hroznovou bobuli, aby měli v dalším roce štěstí. Dnes už tato tradice slábne anebo jsou hrozny nahrazovány jinými ovocnými plody nebo například bonbony.

Las doce uvas

El primero de enero

Nový rok – Año Nuevo je ve znamení a odpočinku po bouřlivé noci. Rodina se zpravidla schází u lepšího oběda, ale to záleží na tom, jak to má kdo nastavené. Některé rodiny se na tento den opět scházejí, případně slaví předešlou noc společně.

El 6 de enero

Posledním svátkem v rámci Vánoc je 6. leden, který i u nás patří Třem králům – el día de los Reyes Magos. Právě v tento den nosí dětem Gaspar TTT *1, Melchor TTT *2, a Baltasar TTT *3 tradičně dárky. Po probuzení je mohou naleznout pod stromečkem. Ale jak již bylo řečeno, v mnohých rodinách se toto děje již 25. prosince. Výjimkou nejsou ani rodiny, kde se dávají dárky v oba dny. Na tento den se také jí tradiční španělský moučník – el roscón de Reyes. Schovává se do něj figurka a toho, kdo na ni při krájení narazí, čeká v následujícím roce štěstí.

El roscón

Tímto článkem se s vámi v letošním roce loučíme a přejeme

¡FELIZ NAVIDAD Y PRÓSPERO AÑO NUEVO!

Překlad:
  1. Kašpar
  2. Melichar
  3. Baltazar
Přepis bublinkové nápovědy: