španělština zdarma

Opisný budoucí čas

ELEMENTARY Vydáno dne 25.10.2008

Toto vyjádření budoucího času pomocí opisu není vůbec složité. Je to téměř to samé jako v angličtině vazba GOING TO. Ve španělštině je jeho použití ještě volnější než u anglických mluvčích.



Vazba IR A + INFINITIV

Jeden ze způsobů, jak vyjádřit budoucnost, je pomocí slovesné vazby IR A + infinitiv. Tato vazba může mít svůj původní význam, tedy "jít něco udělat" (Voy a pagarlo. ) nebo právě přenesený význam, který značí budoucnost.

Stejně jako znáte vazbu GOING TO v angličtině, má tento význam a užití i španělština se svým IR A + infinitiv:

I´m going to be at home. = Voy a estar en casa.

Když si doslovně přeložíme výše zmíněný příklad, vyjde nám asi toto: "Jdu být doma." Je to sice nepoužitelné, ale dá se z toho vypozorovat, že se jedná o budoucnost, o plán, o záměr, který má následovat. Jdu být doma je skoro to samé jako Chystám se být doma či prostě Budu doma.

Použití:

  • doslovný překlad - jít něco udělat
  • záměr, plán
  • budoucnost, především blízká, ovšem v hovorové řeči se toto pravidlo stírá a tato vazba se stává všeobecně užívanou.

Příklady:

Vamos a hacerlo.

Van a apagar la luz.

¿Vas a ecribirle mi dirección?

No voy a trabajar el miércoles.

Usted va a mejorar su checo?

Závěrem

Velmi často se s touto vazbou setkáte, především v hovoru. Je třeba proto rozlišovat, zda-li se jedná o přítomný čas, kdy mluvčí jde vykonat nějakou činnost, nebo hledí do budoucna a používá pro to tuto vazbu. Uplně první věta, která je zmíněná - Voy a pagarlo - může znamenat buď Jdu to zaplatit (Právě teď jsem se rozhodl, vstávám a jdu k baru zaplatit ten dlouhý účet) nebo také Zaplatím to (Stále sedím na židli, ale nestarejte se, já to pak -v budoucnu- zaplatím). O jaký případ se jedná poznáme jednoduše z kontextu. (Když to dotyčná osoba, která s Vámi sedí u stolu řekne a nezvedá se, je jasné, že myslela budoucnost :-) )



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Budoucí čas #3

Test obsahuje deset vět a k nim příslušné překlady. Pouze jeden překlad u každé věty je správný, máte za úkol ho najít a označit.
ELEMENTARY

Budoucí čas

Základní budoucí čas ve španělštině. Můžeme jím vyjadřovat vzdálenou, ale i blízkou budoucnost, plánovanou budoucnost, zkrátka všechno, co nás čeká a nemine, vlastně i pravděpodobnost či odhad, nikdy nevíme jistě, co nás čeká. Stejně jako v češtině jím lze vyjádřit i určité věci přítomné.
ELEMENTARY

Budoucí čas nepravidelných sloves

Doplňující článek o budoucím čase – futurum nepravidelných sloves. Některá mají pavopisné změny a tvoří se tedy nepravidelně.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Opisný budoucí čas 6 14287 Od Marek Vondruška poslední příspěvek
před 12 lety